Elämme dystopiassa, jossa luonnonvarojen kulutus kasvaa jatkuvasti. Laitteistojen käyttö ja hankinta julkisella sektorilla on huolestuttava osa sitä. Tarvitsemme sekä järjestelmällisiä lähestymistapoja että lisäystä julkisen sektorin osto- ja neuvottelutaitoihin.
Kaikilla laitteistoilla on viimeinen käyttöpäivä. Suomessa on kymmeniätuhansia kouluja, jotka kaikki tarvitsevat tietoteknistä laitteistoa, koska olemme päättäneet digitalisoida koulutuksen. Samoin haluamme digitalisoida kunnossapidon, liikenteen ja niin edelleen.
Kaikki laitteisto vanhenee. Ongelmana on, että kunnilla ei ole selkeää strategiaa tämän IT-laitteiston hankkimiseksi ja kierrättämiseksi.
Tällainen strategia vaatisi useita vaiheita:
- Tietojen hygienisoinnista on huolehdittava: kaikissa kunnissa on oltava ammattilaisia, jotka varmistavat, että IT-laitteisto ja mikä tahansa tietoja sisältävä on valmis kierrätettäväksi.
- Laitteistojen kirjanpidon on oltava varmaa, jotta Espoon kaltaisia tilanteita ei tapahdu
- Tietotekniikan kierrätystä varten kuntien on tehtävä yhteistyötä luotettavien sähköisen jätteen kierrätys- ja ostoliikkeiden kanssa
- Laitteiden elinkaaren pidentämisen on oltava itsestäänselvyys, mikä on myös EU-lainsäädännön henki.
IT-infrastruktuurin kasvava sähkönkulutus
IT-laitteistojen lisääntyvä käyttö johtaa sähkönkulutuksen kasvuun. Meidän on oltava huolellisia sen suhteen, mihin sijoitamme datakeskuksia ja energiantuotantolaitoksia. Datakeskusten rakentamisen ympäristökustannukset ovat yksi asia, niiden sähkönkulutus toinen. Pienet modulaariset ydinreaktorit (SMR) lienevät toimivin ratkaisu, ja saatamme tarvita niitä pian, jopa 2030-luvulla – emme kaukaisessa tulevaisuudessa.
Käytännössä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla tarvitaan yhä enemmän sähköä. Tarvitsemme enenevässä määrin sähköä myös datakeskuksiin, tietojen tallentamiseen ja tekoälyyn. Ihmisen kaltaiset robotit eivät ole kaukaista tulevaisuutta, ja nekin tarvitsevat sähköä. Myös sähköistyvä liikenne tarvitsee sähköä. Kaikki yhteiskunnan alat tarvitsevat sähköä. Miten tarjoamme sitä lähitulevaisuudessa?
Joitakin ratkaisuehdotuksia on olemassa:
- Tietotekniikkalaitteiden uudelleenkäyttö, korjaaminen ja kierrätys
- Kestävät, energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset laitehankinnat
- Uusiutuva energia datakeskuksissa ja IT-toiminnoissa
- Datakeskusten suunnittelun ja toiminnan optimointi.
Aki Saariaho
Aineenopettaja, väitöskirjatutkija