Varhaiskasvatus on hyvinvointivaltion parhaita keksintöjä. Laadukkaalla varhaiskasvatuksella voidaan vähentää eriarvoisuutta ja vahvistaa tehokkaasti sekä lasten oikeuksia, että perheiden hyvinvointia.
Jokainen lapsi ansaitsee hyvän alun koulupolulle. Myös, ja etenkin silloin, kun vanhemmat ovat ylikuormittuneita, perhe ei osaa kieltä, tai tilanne on muutoin tiukka.
Nyt varhaiskasvatuksen työvoimapula ja muut haasteet huolettavat vanhempia. Varhaiskasvatuksessa työskennellään pienellä palkalla ja vaikeissa työoloissa. Rahaa, tiloja ja henkilökuntaa ei ole riittävästi, ja tämä näkyy monenlaisina vaikeuksina varhaiskasvatuksessa.
Nykytilanne aiheuttaa haasteita lasten hyvinvoinnille…
Varhaiskasvatuksen työntekijöiden vaihtuvuus on usein nopeaa. Lapsen oman ryhmän työntekijää ei aina ole töissä lainkaan. Lapset eivät silloin osaa työntekijöiden nimiä, eivätkä he lasten.
Ryhmäkoot ovat liian suuria, ja Helsingissä on alettu rakentaa yhä suurempia, jopa 300 lapsen jättipäiväkoteja. Dosentti Marjatta Kalliala kirjoittaa Helsingin Sanomissa ongelmista, joita liian suuret päiväkodit voivat aiheuttaa lasten oppimiselle ja varhaiskasvatuksen työhyvinvoinnille (HS 26.1.2025). Samalla päiväkotien pihoja on pienennetty, mikä vaikuttaa sekä lasten että aikuisten viihtyvyyteen (HS 3.12.2024).
… ja myös aikuisten arkeen.
Välillä vanhempia on pyydetty hakemaan lapsi pois päiväkodista, koska työntekijöitä ei ole riittävästi.
Varhaiskasvatuksen aukioloajat ovat rajatut, eivätkä ne aina palvele nykyajan työelämää tai kaikkia aloja. Lisäksi työvoimapulan vuoksi loma-aikojen sulut voivat olla pitkiä.
Varhaiskasvatus on Helsingille kuluerän sijaan investointi. Se on paitsi tulevaisuuden tae myös sijoitus nykyisyyteen. Kun varhaiskasvatukseen voi luottaa, myös perheellisillä on tilaa ja aikaa tehdä työtä ja yrittää, mikä tuo kaupungille verotuloja.
Varhaiskasvatus ja uusintava työ: feministinen kysymys
Varhaiskasvatus on myös feministinen kysymys. Sekä ammatillisesti että perheiden sisällä lasten hoivavastuu keskittyy usein naisille. Varhaiskasvatuksen työntekijät ovat pääasiassa naisia. Lisäksi naiset vastaavat pääosin lasten hoidosta kotona, jos hoito päiväkodissa ei ole mahdollista.
Tasa-arvoaiheiden tutkimuskentällä puhutaan uusintavasta työstä, jolla viitataan esimerkiksi lasten ja vanhusten hoitoon. Tämä uusintava työ jää usein erityisesti naisten harteille, ja sitä tehdään usein palkatta tai matalalla palkkatasolla – vaikka todellisuudessa yhteiskunta ja taloutemme ei pyörisi ilman tätä uusintavaa työtä.
Kuinka tilannetta voidaan korjata?
1) Korjataan palkat ja työolot. Työvoimapula liittyy pitkälti siihen, ettei ala houkuttele uusia työntekijöitä. Syynä on työn kiire, stressi ja matala palkkataso.
2) Pienennetään ryhmäkokoja ja päiväkoteja. Ylisuurilla päiväkodeilla ja valtavalla ryhmäkoolla on negatiivisia vaikutuksia lasten ja henkilöstön hyvinvointiin.
3) Lisätään varhaiskasvatuksen ammattilaisille työsuhdeasuntoja, joihin on varaa. Asuminen Helsingissä on liian kallista, etenkin matalalla palkkatasolla. Helsingin kannattaa tulla vastaan. Lisätään ylipäätään kohtuuhintaista asuntotuotantoa.
4) Panostetaan päiväkotien tiloihin ja aukioloaikoihin. Esimerkiksi pihoista ei ole varaa nipistää, vaan niiden viihtyisyyttä tulee lisätä.
5) Lisätään varhaiskasvatusalan arvostusta. Kyse on sekä palkkatasosta että puheesta. Tunnistetaan ja tunnustetaan erityisesti naisten harteille kasautuva yhteiskunnan hoivatyö.
Tervetuloa vaikuttamaan mm. äänestämällä varhaiskasvatusta puolustavia ehdokkaita kuntavaaleissa. Samalla, kun Maria vaikuttaa meppinä, Alviina ja muut Vihreät ehdokkaat voivat vaikuttaa Helsingin kaupunginvaltuustossa. Jokaisen päiväkodin on oltava hyvä. Muista käyttää ääntäsi lasten oikeuksien puolesta!
Alviina Alametsä
kansanedustaja, mielenterveysaktivisti, Helsingin kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas
Maria Ohisalo
Euroopan parlamentin jäsen, köyhyystutkija, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu